به گروه آموزشی مهندس فرجی خوش آمدید
گروه آموزشی مهندس فرجی|آموزش اتوماسیون صنعتیگروه آموزشی مهندس فرجی|آموزش اتوماسیون صنعتیگروه آموزشی مهندس فرجی|آموزش اتوماسیون صنعتی
09939643266
برای استعلام کلیک کنید

نکات مهم نگهداری و تعمیرات در اتوماسیون صنعتی

اتوماسیون صنعتی

پس از فاز راه اندازی یک پروسه صنعتی و در سرویس قرار گرفتن واحد، نوبت به وظیفه مهم نگهداری و تعمیرات در اتوماسیون صنعتی می­رسد، موضوعی که پرسنل واحد فنی را با خود درگیر خواهد کرد. بسیاری از افراد فکر می­کنند نگهداری و تعمیرات در اتوماسیون صنعتی امری مکانیکی بوده و در سیستم‌­های غیرمکانیکی از قبیل سیستم­‌های کنترل و مانیتورینگ دارای کاربرد نمی‌­باشند، حال آنکه عدم توجه به این موضوع می­تواند خسارات جبران ناپذیری در صنایع و کارخانجات به همراه داشته باشد.

سوال مهم در بحث نگهداری و تعمیرات سیستم­‌های اتوماسیونی این است که پروسه نگهداری سیستم از کجا آغاز می‌­شود. تصور اشتباه رایج، زمان پس از راه‌اندازی و در سرویس قرار گرفتن سیستم است، حال آنکه به نظر اینجانب پروسه نگهداری با یک نگاه پیش بین می‌­تواند حتی قبل از اجرای پروژه شروع شود، یعنی از فاز طراحی.

نکات مهم نگهداری و تعمیرات در اتوماسیون صنعتی

ممکن است این سوال مطرح شود، طراحی صحیح و اشتباه چه تاثیری بر پروسه نگهداری و تعمیرات در اتوماسیون صنعتی خواهد داشت؟ با یک مثال عملی این موضوع را بررسی می­کنیم. فرض کنید در یک فرآیند صنعتی مطابق عکس فوق نیاز به اندازه‌گیری دمای تعدادی از تجهیزات وجود دارد.

 

برای مطالعه بیشتر: آشنایی با اتوماسیون صنعتی

 

طرح های پیشنهادی برای نگهداری و تعمیرات در اتوماسیون صنعتی

حال به ارائه دو طرح برای پیاده سازی این سیستم، مبتنی بر تجهیزات اتوماسیون زیمنس می‌پردازیم.

طرح اول: استفاده از PLC S7-1500 در تابلوی اصلی و ET200SP بعنوان Remote io

طرح اول

اشکالات طرح 1:

  • عدم استفاده از کارت های I/O مشابه در رک اصلی و تابلوی Remote: در طرح پیشنهادی فوق، در رک اصلی از PLC S7-1500 استفاده شده است که دارای چند کارت I/O از خانواده PLC-1500 است و در رک Remote از یک مدل Remote I/O به نام ET200SP استفاده شده است که دارای کارت های I/O مخصوص به خود است. اشکالات این موضوع عبارت است از:

الف) نیاز به تهیه دو سری Spare part، یک سری برای کارت های 1500 و یک سری برای کارت های ET200SP

ب) نیاز به دو دانش فنی متفاوت برای دونوع کارت استفاده شده جهت برطرف کردن اشکالات احتمالی

  • در روی رک ET200SP، استفاده از کارت مخصوص RTD برای PT100 ها و کارت TC برای ترموکوپل­‌ها در اینجا هم باید برای هر کدام از این کارت ها Spare part های جداگانه تهیه نمود و دانش فنی مجزایی نیاز دارند.

پس مشخص می شود، اجرای چنین طرحی، در همان فاز آغازین (تهیه Spare part) و دانش فنی پرسنل نگهداری، هزینه زیادی به سیستم تحمیل می­‌کند، حال آنکه می‌شد با یک طراحی بهتر بخش زیادی از این هزینه را کاهش داد.

در ادامه طرح­های پیشنهادی بعدی ارائه خواهد شد که می­‌توانند راه ­حل بهتری برای پیاده سازی سیستم فوق ارائه دهند.

طرح دوم: استفاده از PLC S7-1500 در تابلوی اصلی و ET200MP بعنوان Remote I/O

طرح دوم

ما در طرح دوم، سعی در برطرف کردن نواقص طرح قبلی که شامل یک دست نبودن کارت­های رک اصلی و رک Remote io بود، خواهیم داشت.

از این رو در رک توسعه از ET200MP استفاده کرده­ایم که کارت­‌های IO قابل نصب روی آن، همان کارت‌­های IO در PLC S7-1500 خواهد بود. در ادامه این مطلب، به بررسی دقیق‌­تر مزایای این طرح می­‌پردازیم.

مزایای طرح 2:

  • استفاده از کارت های I/O کاملاً یکسان، در رک اصلی و تابلوی Remote: در طرح پیشنهادی فوق، در رک اصلی از PLC S7-1500 استفاده شده است، همچنین در رک توسعه از ET200MP استفاده شده است که کارت‌های I/O S7-1500 روی آن نصب می‌شوند بدین ترتیب در سیستم فوق، همه کارت‌های I/O یکدست شده و تعداد Spare part مورد نیاز پروژه کم می شود.
  • از طرف دیگر با توجه به یکسان بودن کارت های I/O در رک اصلی و توسعه دانش فنی اضافی برای کار با رک توسعه مورد نیاز نمی‌باشد.

نکته: در طراحی فوق از PLC S7-1500 به عنوان سیستم کنترل استفاده شده است که دارای حافظه بزرگتر و هزینه بیشتری نسبت به PLC S7-1200 و ET200SP CPU می‌باشد. در صورتی که ابعاد پروژه خیلی بزرگ نباشد، می‌توان از طرح پیشنهادی سوم که در ادامه همین مطلب بیان خواهد شد، استفاده نمود.

 

برای آشنایی با شبکه‌های صنعتی در اتوماسیون صنعتی کلیک کنید.

 

طرح سوم: استفاده از ET200SP CPU در تابلوی اصلی و ET200SP بعنوان Remote I/O

طرح سوم

اگر حجم پروسه کنترلی بزرگ نباشد و حافظه بزرگ و سرعت پردازش بالا مدنظر نباشد می توان سیستم را مبتنی بر ET200SP CPU به صورت زیر پیاده‌سازی نمود.

در این طرح، در رک اصلی از یک ET200SP CPU استفاده شده است که نقش کنترلر سیستم را بر عهده داشته و در رک توسعه از یک ET200SP معمولی بعنوان Remote IO استفاده شده است.

مزایای طرح 3:

مزایای این روش نیز کاملاً مشابه روش دوم بوده ولی در آن از کارت­‌های مخصوص ET200SP بر روی رک اصلی و Remote IO استفاده می­شود. این روش نیز باعث یکدست شدن کارت­‌ها و کاهش تعداد Spare part خواهد شد و نیاز به دانش فنی متنوع را نیز کاهش می­‌دهد.

نتیجه گیری:

پروسه نگهداری و تعمیرات سیستم­‌های اتوماسیونی می­‌تواند از فاز طراحی شروع شود و یک انتخاب بد، خوب یا عالی می‌تواند در ادامه، فرآیند نگهداری و تعمیرات را مشکل، متوسط یا آسان کند.

نکته بد این ماجرا این است که متأسفانه پرسنل نگهداری و تعمیرات هیچ دخالت و نظارتی بر فاز طراحی سیستم ندارند و باید از دستپخت دیگران مراقبت، نگهداری و رفع اشکال کنند. از این بدتر، ناقص بودن دایکومنت‌­ها و اسناد پروژه در زمان تحویل­‌گیری پروژه است که این موضوع را در مقاله‌ی جداگانه‌­ای بررسی خواهم کرد.

برای شرکت در دوره آموزشی اتوماسیون صنعتی زیمنس به صورت آنلاین با تدریس مهندس احمد فرجی، همین امروز اقدام کنید.

 

پیام بگذارید